Liquitabs

På Sainsbury's kunde man tidigare välja mellan tre olika typer av tvättmedel: pulver, tabletter, och liquitabs - självupplösande påsar av flytande tvättmedel. Jag brukade alltid välja tabletter, för att slippa mäta upp rätt mängd pulver och eftersom jag hyste misstanke mot liquitabsen som man skulle placera direkt i trumman bland kläderna istället för i tvättmedelsfacket.

På senare tid har Sainsbury's dragit ner på tablettutbudet, och senast fanns det inga tabletter kvar alls i förpackningar av lagom storlek, så jag var tvungen att köpa liquitabs istället. Eftersom liquitabsen inte kan placeras i tvättmedelsfacket (då kommer de inte ner i maskinen och hinner inte lösas upp), är de dock helt inkompatibla med förtvätt - efter förtvätten har påsarna i trumman lösts upp och inget tvättmedel finns kvar till huvudtvätten. Detta är normalt inget problem, eftersom tvättmedlet ska vara effektivt nog att klara all sorts smuts utan förtvätt.

Dock är våra tvättmaskiner så gamla att de bara har fem fasta program:
1. Förtvätt 45° + Huvudtvätt 90°
2. Förtvätt 45° + Huvudtvätt 60°
3. Förtvätt 45° + Huvudtvätt 45°
4. Huvudtvätt 30°
5. Huvudtvätt 20°

Det går alltså inte att tvätta i över 30° utan att köra en förtvätt som spolar bort alla liquitabs!

Dessutom är "tvättfacket" bara ett hål i maskinens ovansida (med gummiflärp som lock) där man kan lägga pulver på en hylla, varifrån det spolas ner i maskinen. Hyllan har ingen kant, så om man försökte klippa upp liquitabsen och hälla ner tvättmedlet i facket skulle det bara rinna ner direkt. Lösningen är då förstås att vänta tills förtvätten tar slut, och först då klippa upp påsarna och hälla ner dem i maskinen.

Senast hade jag fortfarande några tabletter kvar, så jag körde program 2 och observerade förtvättsfasen. 5 minuter in i programmet påbörjades centrifugeringen efter förtvätten, och det är signalen att börja klippa, så att man är redo att hälla 45 sekunder senare, när huvudtvättmedlet spolas ner i trumman.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: