Differensvägning

För att ta reda på massan A hos ett svårvägt objekt kan man använda dig av differensvägning: Finn ett lättvägt objekt med massan B sådant att även kombinationen A+B är lätt att väga. Använd sedan lagen om konservation av massa för att få ut A = (A+B)-B. Exempelapplikationer:

Varor i förpackning: Professionella vågar (exempelvis i ICA MAXIs fiskdisk) brukar ha denna funktion inbyggd i form av en tareringsknapp. Man lägger på förpackningen först och tarerar (nollställer vågen). Sedan lägger man i varan och läser av resultatet.

Resväskor: Väg dig själv bärandes på väskan, och sedan bara dig själv. (Är detta trivialt att komma på om man aldrig hört det?)

Husdjur: Med Wii Fit plus kan man inte bara följa människors vikt utan även husdjurs. Husdjuret vägs då först i famnen på en människa, och sedan vägs människan ensam. Detta går förstås även att göra på vanlig våg.

Toalettavfall: Väg dig innan och efter toalettanvändning för att ta reda på vad ditt avföring/urin väger (varför du nu skulle vilja veta det, kanske FOR SCIENCE?). Om jag någonsin orkar ska jag prova att följa min vikt en längre period med vägningar innan och efter varje in- och uttag. Någon som vill låna ut en personvåg med noggrannare precision än 100g? Någon som har tips på kläder som är lätta att ta av och på sig över tio gånger om dagen?

För övrigt minns jag att jag för länge sedan läst om anorektiker som vägt allt som gick in och ut ur kroppen (inte genom differensvägning...), men missat att man även förlorar vikt genom exempelvis svett och döda hudceller. Det lättaste och tillförlitligaste sättet att hålla sin vikt torde vara att innan varje matintag ställa sig på vågen tillsammans med allt det man tänkt äta, och sedan lägga ifrån sig tills man kommer ner till den vikt man vill ha. Då väger man exakt det man vill efter måltiden. (Men sedan gäller det att svettas, gnugga bort döda hudceller, eller gå på toa för att kunna äta något nästa gång...)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: