Ryanair och boardingpassutskrift

Enligt Aftonbladet har spansk domstol bestämt att Ryanair inte får ta ut sin avgift på 40 euro för att skriva ut boardingkort åt glömska passagerare.

Personligen ser jag avgiften som ekonomiskt incitament precis som alla andra avgifter Ryanair har: De har identifierat vad som kostar pengar och tar ut hutlösa avgifter på det för att uppmuntra resenären att göra det själv. Jag tror exempelvis på att bagageavgiften gör att folk tänker efter en extra gång innan de tar med sig onödiga saker på semesterresan, och att de försöker att få med sig väskan ombord istället för att belasta bagagehanterarna med den. Detta är mer effektivt och sparar därmed pengar för alla.

I det aktuella fallet är det i och för sig antagligen inte så stor skillnad om passagerare skriver ut boardingkortet själv eller bekostar att någon på flygplatsen gör det åt dem, men många bäckar små...

Enligt Aftonbladet säger internationell lag att flygbolaget måste skriva ut boardingkort till sina passagerare. Ifall det inte står i lagen att flygbolagen måste använda sig av boardingkort skulle man dock kunna kringgå lagen genom att slopa konceptet "boardingkort" helt och hållet och införa en "boardinglapp" som är exakt samma sak men inte lyder under lagen.

Det verkar som att Ryanairs terms and conditions som man måste godkänna vid biljettköp innefattar en klausul om denna avgift. Då är frågan huruvida rättigheten till gratis boardingkortutskrift på flygplatsen är tvingande, så att passagerarna inte kan avtala bort den.

I slutet av Air & Business Travel News artikel hotar Ryanair med att sluta skriva ut boardingpass överhuvudtaget på spanska flygplatser. Det vore absurt om lagen är formulerad så att flygbolag inte får ta ut avgift för utskrift, men däremot får vägra utskriften helt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: