WTF?

Idag vaknade jag till så hemska nyheter att jag för första gången kommenterade en aktuell händelse i ett statusmeddelande på Facebook. Jag vet inte hur socialt accepterat det är att tänka vid sådana här händelser (någon som vet som kan förklara?), så jag lägger mina funderingar kring saken här istället.

* Hittills har 84 personer bekräftats döda på Utöya. Det är mer än dubbelt så många som vid värsta skolmassakern på Wikipedias lista - Virginia Tech, 32 döda - som också verkar inneha USA-rekordet för flest ihjälskjutna av en enda person. Enligt Wikipedia Wikipedia är världsrekordet för antal dödade i liknande dåd max 52 56.

Sedan är frågan hur många på Utöya som blev ihjälskjutna, och hur många som drunknade när de försökte fly ön genom att simma (inte för att det är bättre att drunkna än att bli skjuten...). Dödspanik bland över 500 ungdomar på en liten ö kan nog orsaka rätt många drunkningsfall.

* Man kunde tidigt ana en koppling mellan de två händelserna, ty medan skotten ännu föll hade det redan kommit rapporter om att skytten, utklädd till polis, hade skaffat sig båttransport till ön genom att uppge att det var en rutinkontroll i samband med bombningarna. Är det rimligt att skytten inte kände till bomben i förväg, och improviserade fram denna ursäkt? Om det nu var skytten som låg bakom bomben, var det då bara en avledningsmanöver för att kunna skjuta så många som möjligt på ön?

* Inledningsvis tog en terroristorganisation på sig ansvaret för dådet, men förhoppningsvis är inga muslimer inblandade i detta - vi har nog med främlingsfientlighet i Sverige som det är.

Dock kanske skadan redan är skedd, på grund av spekulationerna under de få timmarna mellan att bomben exploderade och att det blev känt att skytten var etnisk norrman. Jag kan tänkta mig att följande kan hända i folks huvuden:
0. *Har en hypotes A, tillsammans med lösa indicier B*
1. "Oj, nya indicium C stämmer överens med indicierna B och stödjer hypotes A!"
2. *Uppgraderar stolt B och C till bevis och A till teori*
3. "Oj, det visade sig att jag fullständigt misstolkat C."
4. *Kastar ut C, men bevisen B är nu så övertygande att de räcker för teori A*
...och plötsligt så har en händelse med en främlingsfientlig norsk bombman stärkt teorin att islamistisk terrorism är på upptåg i Norden.

* Är det rätt eller fel att publicera den misstänkta skyttens namn i detta fall? Finns det någon annan anledning än att stilla allmänhetens nyfikenhet och kväsa spekulationerna om att "det var en invandrare eller jude som gjorde det och tidningarna ljuger om att han var etniskt norsk för att de är så politiskt korrekta/korrupta"?

Kommentarer
Rävöra [http://foxears.gurka.se] (2011-07-23 @ 17:16:12):

"vi har nog med främlingsfientlighet i Sverige som det är"De främlingsfientliga partierna i såväl Norge som Danmark är mycket större. Jag säger inte att "vi är inte så farliga", utan snarare att det kan vara ännu värre där.


Tim [http://gurka.se/] (2011-07-24 @ 15:10:46):

När hemskheten avgörs bör man tänka på att 10^8 människor lever i under svält och 5000 dör av HIV varje dag.Med tanke på antalet människor som vill se honom hängd/bränd/stenad/torterad så vore det löjligt att avslöja vem det är innan dom fallit (och kanske efter).


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2011-07-25 @ 00:56:02):

Rävöra: Japp, det är väl värre i alla tre av våra närmaste grannländer?Tim: Ja, det du nämner är hemskare enligt de flesta mått mätt, men vi har alla blivit avtrubbade mot det. Det som är annorlunda med denna händelse är att en gärningsman har har gått runt och skjutit ner personerna en och en. Även om man betraktar oss i västvärlden som ansvariga för att folk svälter ihjäl så är det inte samma nivå av "ondska" dels eftersom vi inte aktivt dödar dem, och dels eftersom de bara är statistik för oss.Jag noterar att du använder konditionalis angående uthängningen; presens är lämpligare.


Tim [http://gurka.se/] (2011-07-25 @ 09:35:23):

Konditionalis för den generella situationen. Nu har han ju erkänt, publicerat ett långt manifest och verkar vilja ha så mycket publicitet som han kan få.Håller med om att det här är mer chockerande eftersom det var en person som visade sig vara "ond".Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: