Start of Term

Term är tiden vi betalar för våra rum här, och de tiderna är fastlagda. Michaelmas Term är 80 dagar, 1/10 - 19/12. Lent Term är 80 dagar, 5/1 - 25/3 (24/3 vid skottår). Easter Term är 70 dagar, antingen 10/4 - 18/6 eller 17/4 - 25/6.

Full term är tiden då vi "måste" vara här, och det är då saker kan hända. Full Term ska vara 3/4 av Term, och när den ligger bestäms några år i förväg. Full Term startar alltid på en tisdag. Sedan börjar föreläsningarna på torsdagen. Då början också veckoräkningen, och varje vecka är torsdag-onsdag. För Michaelmas och Lent Term går föreläsningarna i åtta veckor, och full term slutar på fredagen efter Week 8. Full Easter Term är en vecka kortare, och slutar därmed fredagen i Week 8. Våra föreläsningar är då endast fyra veckor.

För en vanlig BA-degree måste man bo i Cambridge nio Terms (tre år). Cambridge definieras som allt som ligger inom tre engelska mil i rät linje från Great St Mary's Church (plus lite extra platser). En dag är "kept" om man befunnit sig i Cambridge någon gång 06-24 samt någon gång 00-06 efterföljande dag (bortsett från ens sista dag, som räknas bara man varit här 06-24). För att en Term ska räknas måste man ha keepat motsvarande en Full Term (60 dagar / 53 dagar) av Term.

Easter Term är terminen då alla exams är. Det finns tydligen två provperioder, och den första, early exams, har redan börjat. Standardperioden börjar 18/5 och håller på till 12/6 detta år. Proven för Part IA Mathematical Tripos ska enligt stadgorna börja på "Thursday before last Sunday in May".

Idag på morgonen hade jag Start of Term Meeting med min tutor (också kallat harangue för att tutorn bara står och babblar) och sedan med min DoS. Denna termin kommer jag gå på tre vanliga kurser, en introduktionskurs till computational projects, och en oexaminerad kurs om teoretisk fysik. De tre standardkurserna är gemensamma för första och andra året, så egentligen kan man välja när man vill läsa dem. Standardförfarandet är att man går på kurserna nu men har supervisions nästa år, och det är så jag kommer göra. De enda supervisions jag har denna termin är alltså på gamla prov - fyra årgångar, en per vecka.

De fyra proven - paper 1, paper 2, paper 4 och paper 3 - är på tre timmar var, och kommer att gå torsdag morgon, respektive fredag, måndag och tisdag eftermiddag. Varje prov täcker två kurser, och består av 2+2 section I-uppgifter värda 10p/st och 4+4 section II-uppgifter värda 20p/st. Man får poäng på alla I-uppgifter och 5 II-uppgifter varav max 3 från samma kurs. Dessutom ges kvalitetspoäng, alfa och beta, ut för varje problem: man får en beta för varje I-uppgift med minst 8 poäng, och en II-uppgift ger alfa vid minst 15 poäng och beta vid 10-14 poäng.

Råpoängen, alforna och betorna räknas ihop över alla fyra proven till att ge varje student en classification - First Class, Upper Second Class (2.1), Lower Second Class (2.2), Third Class, Ordinary eller Fail. Får man Ordinary eller Fail blir man relegerad, så det är bäst att försöka överklaga ett sådant betyg. På Trinity sägs det att man avråds från att fortsätta läsa matte om man får en Third. Man får inte göra provet en andra gång, någonsin.

Detta stycke är felaktigt. Rättelse finns här: http://pelli.blogg.se/2009/may/provtaktik.html
I gränsen mellan first och 2.1 rekommenderas det att måttet 30a+15b+m används, där a/b är antalet alfor/betor och m är råpoängen. Det innebär att en II-upgift med en viss råpoäng egentligen är värd mycket mycket mer: 0-9 råpoäng är värda 0-9 poäng, 10-14 råpoäng är värda 25-29 poäng, och 15-20 råpoäng är värda 45-50 poäng. Maximal poäng för det måttet blir 4*(5*(20 + 30) + 4*(10 + 15)) = 1400. Gränserna dras så att ca 30% får first, 45% får 2.1, 20-25% får 2.2, och max 6% får sämre.

Min DoS bekräftade också att proven kommer gå 28/5 - 2/6. Därmed kan jag åka hem med min mor 5/6 (hon ska hit på tjänsteresa), gå på Annikas bröllop 6/6, och rösta i EU-valet 7/6. Sedan måste jag tillbaks för att keepa lite fler dagar. Man får okeepa tre dagar per Full Term utan att be om lov från sin tutor (men man måste förstås jobba in dem genom att keepa några dagar innan eller efter), och då är det bara att fylla i ett formulär i porters' lodge när man åker.

Kommentarer
Viktor (2009-04-22 @ 21:47:19):

Har du kollat upp vad som gäller i EU-valet? Jag är tvungen att rösta i Uppsala eftersom jag är folkbokförd här något visst datum innan valet. Alltså kanske du inte kan rösta i Linköping, utan är tvungen att poströsta. Se till att kolla upp det i god tid.


Pelli [http://pelli.blogg.se/] (2009-04-22 @ 23:37:32):

Jag är vad jag vet endast folkbokförd i Linköping. Lagen är otydlig om vad som gäller om man är borta två månader i taget, tre gånger om året.



Man räknas som hemma om man bor hemma en gång i veckan, om man bor hemma en sjundedel av tiden (hur ojämnt utspritt får det vara?), om man är borta max sex månader (totalt? per år? per gång?), eller om familjen (partner eller barn, ingår föräldrar?) bor hemma. Kan ingenstans definieras som hemma ska man gå efter vart man har starkast anknytning.


Viktor (2009-04-26 @ 16:02:28):

Det kan vara lönt att kontakta valmyndigheten eller vilka som har hand om det. Men är du folkbokförd i Linköping så bör det vara där du ska rösta. Om du bör vara folkbokförd där är en annan sak.



Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mail:(publiceras ej)
URL:
Kommentar: